Lite historia

Arten är fortfarande vildväxande i Mexico, sorten ’Chocamocha’ är en relativt ung hybrid. Ursprungsarten lanserades av den berömda fröfirman Thompson & Morgan, redan 1885 och blev av förståeliga skäl våldsamt populär.

Chokladskära är nära släkt med Rosenskära, som du kanske minns från Farmors trädgård eller från stadens planteringar i urnor och rabatter. Höga, vajande växter med mängder av ljust purpurfärgade blommor, som kunde dölja ett barn under lekar och stoj.    

Vår tids Chokladskära är mer kompakt i växtsättet.

Det kan bero på, att den förkortats på kemisk väg. Det kan också bero på, att våra duktiga trädgårdsmästare har kunskaper om, hur man kan ”styra” växten. Mäster själv känner till, hur ljus och temperatur hänger samman, hur man vänder upp och ner på dygnet, hur man odlar utomhus, hur man på helt naturlig väg ”lurar” växten. De har med andra ord gedigen yrkeskunskap att vara stolta över.

En blickfångare med vildblomskaraktär

Chokladskära blir allt från 30 till 70 cm hög. är ytterst charmig och blommar generöst på styva stjälkar över det skira bladverket. Blommorna är skålformade med urnupna kronblad och i en färg du inte trodde fanns – mörkare än vinet i ditt glas. Djupt mörkröda, kastanjebruna, brunröda med förnimbart svart – obeskrivliga.  Tänk, vad åtta sammetslena kronblad i enkel krans och med en stor, ännu mörkare ståndarsamlingen kan åstadkomma - växten är i sanning trädgårdens blickfångare, dess ögonfröjd.

Bra att veta för att lyckas

Växten trivs bäst på solig plats och i vanlig Plantjord, väldränerad och av bästa kvalitet. Håll den hellre lite torr än blöt och ge svag dos näring vid varje giva. Om någon stjälk sticker iväg, kan du skära ner den för att hålla plantan rund och jämn.                                                                                                                                        

En återkommande vän – därför hållbart odlande

Växten är perenn men odlas oftast som ettårig hos oss. Den bildar knölar, som kan sparas år efter år men är frostkänsliga.

Om du vill spara växten, är det lättast att odla den i kruka, som du lyfter in till hösten, skär ner plantan och vattnar någon enstaka gång. Tidigt på våren planterar du om knölarna, fördelar dem ev. i flera krukor, driver på försiktigt och ställer ut, när risken för frost är helt borta. Så är de på språng! Om vädret blir ogynnsamt, skyddar du med fiberduk.                                                                                                                                                  

Bli din egen snittblomsodlare

Ett tips. Odla några plantor i kruka eller i jorden lite vid sidan om. Här kan du plocka in snittblommor då och då till bukett och dekoration. Chokladskära är en mycket hållbar och vacker snittblomma.  

Chokladskäran, djuren och den biologiska mångfaldeN

Växten får stå i fred för både kaniner, harar och rådjur, de ratar den. Men blommorna älskas av våra små vänner pollinerarna, humlor, bin, fjärilar och andra, som gör stor nytta i trädgården. Här blir de mätta av blommornas nektar. Nektar som enligt den grekiska mytologin var gudarnas föda.

Stefan Jacobsson, trädgårdsmästare på Ingla Blommor

” Som odlare kan man inte vara otålig. Att odla just Chokladskäran är en stor utmaning. Jag har tränat under tiotalet år. Jag använder enbart naturen som verktyg när jag styr tillväxten på mina plantor, något som är unikt för just min odling. Och efter 10 veckors strävan så kommer lyckan – allt flor på en och samma gång. Vi känner en enorm stolthet, när Chokladskäran lämnar mig för att komma till nya förvaltare.”

Juryns motivering

Vild, sober och vacker som en "Sophisticated Lady". Vid minsta vindil vajar de mjuka stänglarna rofyllt och i motljus blir hela växten magisk. De nästan svarta blommorna, skiftande i metalliskt rödbrunt, är begåvade med kontrastfulla ståndare i gult. Just detta gula signalerar för fina pollinerare, att lunchen är serverad - nektarn i blomman väntar, Luta dig mot blomman och du hänförs säkerligen av den omisskännliga doften av den läckraste choklad, vilken gör dig både upprymd, lycklig och glad.

En levande tavla, belyst av en mild sol

Minsta vindil förändrar motivet, ger det liv, en annan dimension, då blommorna böljar mjukt. Tag ett steg fram, betrakta detaljerna. Du slås av färgernas skiftningar i blomman, nästan svart med rödbrun anstrykning och nypet i kronbladen. Och i mitten som en annan sol lyser ståndarna med de intensivt gula knapparna. Vilket motiv!

Harmoni smittar av sig

Låt det sköna i en kruka med Chokladskärans mörka bladverk och svarta blommor i samklang med Bärnstensvippa fylla dig med välbehag.  Bladrosetten är ofta limegrön, bladen suckulenttjocka och på höga, graciösa stänglar kommer vippor med rosa små stjärnblommor, som sedan utvecklas till bärnstensfärgade ”kulor” med frön. Det är vidunderligt vackert. Länge!

Chokladskära, Cosmos atrosanguineus och Bärnstensvippa, Talinum paniculatum       

Planterade ihop får de hela krukan att skimra

Över gräsets smalbladiga tuva och chokladskärans mörka bladverk höjer sig och vajar i vinden långa strån med ovanliga, fjäderlika vippor med silvervita strån i gult ax. Och däremellan kontrasterar de nästan svarta blommorna. Sagolikt vackert. Blöta av regn blir vipporna tunga, ändrar karaktär men mister inte sin skönhet. Titta då ut – och njut!

Chokladskära, Cosmos atrosanguineus, och Fjädergräs, Stipa pennata

Att åldras med behag

Den här gruppen blir allt vackrare med tiden. Överst sträcker sig den mörka Chokladskäran med alla sina knoppar högt i korgen. Underst hänger ett luftigt trassel av Slideranka, rankor med de sötaste blad. Och mellan dem ett band av Palettblad i ljusa toner, som på ett magiskt sätt binder ihop de två. Vilken underbar trio!

Chokladskära, Cosmos atrosanguineus: Palettblad, Plectranthus scutellarioides: Slideranka, Muehlenbeckia axillaris

Doften är ljuvlig och omisskännligt fylld av choklad och vanilj.

Kvällen när daggen faller är bästa tidpunkten

Snöyra i sommarsol

De tunna, vita ”blommorna” är otaliga som flingorna i ”en yrande dans” och blommar ända tills snön kommer. Växten är ofattbart skir men alls inte skör, väver sig in mellan andra växter, binder ihop. Chokladskärans nästan svarta blommor och kompakta växtsätt fulländar skönheten, kontrasten och gör gruppen trendigt svart-vit.

Chokladskära, Cosmos atrosanguineus:, Snötörel, Euphorbia graminea

Perpetuum mobile

Fritt översatt Ständigt i rörelse, kan vi kalla gruppen. Chokladskärans blommor seglar som mörka fåglar på himlen och Sommarljusets rör sig gracilt som ljusa fjärilar i svärm. Minsta lilla vindpust får dem alla att röra sig mjukt. Den lilla, intensivt limegröna tuvan ’Lemon Ball’ intensifierar de övrigas färger, får dem att lysa.

Chokladskära, Cosmos atrosanguineus: Sommarljus, Oenothera lindheimeri (tid. Gaura) Fetblad, Sedum ’Lemon Ball’

Trendigt och modernt så det ryker

Betongkruka med blommor i svart och vitt. Chokladskärans nästan svarta, lite tunga blommor är fin kontrast till Sommarljusets vita, oändligt sirliga, som söker sig in mellan de grövre stänglarna. De sitter där som nektarsugande och pollinerande fjärilar. Det är som en levande sommartavla, ett blickfång ända tills frosten kommer.

Chokladskära, Cosmos atrosanguineus: Sommarljus, Oenothera lindheimeri (tid. Gaura)

Applåder!

Den ljusa rabattväxten utgör kuliss till de övriga artisterna och stämmer exakt i färg med det limefärgade Palettbladet. De gräddvita linjerna i gräsets blad utgör duo med tagetesen. Som en dramatisk kontrast till detta skådespel det svarta Palettbladet och Chokladskärans mjukt vajande blommor. Stadga till spektaklet ger två löst lindade nystan av Slideranka.

Chokladskära, Cosmos atrosanguineus: Stor Tagetes, Tagetes ’Vanilla’ Slideranka, Muehlenbeckia axillaris Palettblad, Plectranthus scutellarioides

Du ser blommorna. Blunda!

Nu känner du dem också! Känner doften av den allra finaste, mörka choklad i en just öppnad konfektask. Ordet är ljuvlig. Du ser färgen, rödbrun, kastanjebrun eller nästan avart. De ser de lätt nupna kronbladen.  Du ser ståndarna med sitt gula pollen, som fjärilarna i sin nektariver pudrat kronbladen med. Nog är också blomman ljuvlig?