Notice: Undefined index: HTTP_REFERER in /var/www/vhosts/emballageavdelningen.se/aretssommarblomma.se/index.php on line 25
Årets sommarblomma 2021 - Årets Sommarblomma

2021 – MÖRKBLADIG ENKELBLOMMANDE SOMMARDAHLIA

Dahlia pinnata ’Dreamy’

Makalöst vackra blommor och mörka, skimrande blad, som verkligen framhåller blommornas klara färger. Starka, intensiva, eldiga färger mot dessa mörka, blänkande blad med en obeskrivbar lyster och med purpurfärgade nerver, som gör dem helt oemotståndliga. – Du bara måste smeka dem!

Eftersom blommorna är öppna, halvfyllda, är ståndarsamlingen onekligen en del av utseendet. Och ett lockande mål för bin, humlor, fjärilar och andra pollinerare.
– Det surrar och svärmar omkring dem.

DRÖMMAR KAN GÅ I UPPFYLLELSE
Kanske du som barn lekte eller gömde dig i farmors dahlior, som var högre än du, spännande, täta och väl dolde ett barn. Sådana ville du ha som vuxen men saknade plats i täppan. Nu kan också du odla dahlia, för nu finns den underbara Dreamy-Serien. Det är lågväxta, täta, knubbiga dahlior för kruka, fönsterlåda, balkong och som t ex sommarhäck.

BLOMMORNA UTGÖR EN FÄRGSTARK PALETT MED INTENSIVA FÄRGER OCH MED ETT MAGISKT SKIMMER
De är halvfyllda med stor, öppen ståndarsamling, som bjuder in bin, fjärilar och andra pollinerare till läckerheter och de kommer i skaror. De flesta sorter har en avvikande färg i hjärtat, vilket ger dem liv, skapar glädje, gör dem dramatiska och iögonenfallande.
De är verkligen ’Dreamy’ – som en dröm.

OCH DE PURPURTONADE BLADEN
Grova, spetsigt elliptiska, mörkt purpurgröna med ljusare undersida. Nerverna är djupt vinröda till purpurfärgade på båda sidor och tillsamman gör detta att man vill känna med handen om de är av metall.

 

EN RIKTIG DRÖMVÄXT
Växten är verkligen inne, är trendig och modern men passar lika väl på sten och betong som på den ombonade balkongen och i den gamla mormorsträdgården.

 

LITE HISTORIA
Dahlian kom till oss för mer än 200 år sedan och fick sitt namn efter Linné-eleven Anders Dahl. Efter en storhetstid på 1800-talet, dalade intresset för växten för att sedan öka igen. Nu finns det många, många tusen hybrider och sorter och förädlingen fortsätter.

Den holländske förädlaren Gerrit Preijde har efter flera decennier fått fram dessa alldeles makalöst vackra blommor och mörka, skimrande blad – serien måste bara heta ’Dreamy’!

PLANTERINGSFÖRSLAG
Fyll en riktigt stor kruka med ’Dreamy’ i alla färger – det blir trädgårdens gnistrande smycke.

Den vita ’Days’ ihop med rosa verbena och ett mjukt gräs bär dig till sjunde himlen.

Låt ’Flame’ och knallgula lejongap och ampelskära förenas i en eldig flamenco.

Låt ’Nights’ växa tätt under narcisstobak och med vit lobelia i kanten – som en dröm.

Med ’Sunlight’ i krukan med solrosor över och husarknappar under har du sol på balkongen även när det regnar.

’Kiss’ i rött och rosa skapar dramatik med hög, nästan svart pärlhirs, jätteverbena och signalröda knölbegonia i krans under.

’Eyes’ ihop med snötörel under och vackra gräsplymer över gör dig lugn och harmonisk.

 

TAG DEL AV TRÄDGÅRDSMÄSTARENS RÅD

Plantera växten i stor kruka med god jord som t ex Blomjord eller Urnjord eller direkt i rabatten.

Vattna sedan, även om det regnar – se om rötterna fått ta del av vattnet. Bladverket storlek får ofta dropparna att rinna utanför rotområdet. Men – rötterna bör inte stå blött.

Klipp efterhand bort vissna blommor, det främjar bildandet av nya.

ÖVERVINTRING
Helst före första frostnatten klipper du bort allt ovan jord, gräver upp knölarna och förvarar dem torrt och frostfritt. Att lägga dem i torv är bra.

Till våren planterar du dem i kruka och driver på dem. När all risk för frost är över, planterar du ut dem.

Foto @annikasnaturligating

Kontaktinformation Helsingborg, Sverige
pvr@mastergron.se | åretssommarblomma.se